Bancile fac inca un pas inapoi in razboiul creditelor

Bancile fac inca un pas inapoi in razboiul creditelor

Dupa cateva luni de restrictionare a finantarii, imprumutatorii devin mai ingaduitori.

Probabil ca cel mai important factor care a influentat piata rezidentiala anul acesta a fost aprobarea legii darii in plata. Consecinta sa majora a constat in restrictionarea finantarii pentru cei care doreau sa achizitioneze o casa, dat fiind faptul ca bancile au raspuns la aceasta masura prin majorarea semnificativa a sumelor minime solicitate ca avans pentru credite – de la 15% initial la 30% si 35% (pentru moneda nationala).

Cateva luni de la implementarea acestor schimbari, insa, bancile devin mai ingaduitoare. La inceputul lui august, Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare jucator activ pe piata locala, si-a anuntat intentia de a reduce avansul minim solicitat pentru un credit pentru locuinta de la 35% la 25% – dar numai pentru cele mai mari 20 de orase ale tarii.

Mai putin de trei saptamani mai tarziu, oficialii BCR au extins lista pentru credite mai accesibile la 42 de localitati – este vorba in principal de marile orase ale tarii, dar si de cateva comune vecine, care sunt de fapt conectate cu acestea. Un alt aspect important este ca banca a reintrodus, in acelasi timp, pentru aceleasi piete „privilegiate”, posibilitatea accesarii unui imprumut cu un avans de doar 15% – luand in considerare o perioada de rambursare de maximum 20 de ani. Aceasta abordare „preferentiala” a finantarii sectorului rezidential a fost explicata, din nou, prin faptul ca pietele mai mari au preturi mai ridicate la locuinte, sunt mai dinamice si beneficiaza de un grad crescut de lichiditate comparativ cu cele mai mici.

Un pas in aceeasi directie a fost facut de CEC Bank, ai carei reprezentanti au lansat, la inceputul lunii septembrie, o campanie promotionala la creditele pentru locuinte. Avand ca tinta locuitorii Bucurestiului sau resedintelor de judet, campania ofera posibilitatea de a lua un imprumut cu un avans de minimum 20% (fata de pragul anterior de 30%) pana la finele acestui an. Oferta este aplicabila celor dornici sa  imprumute pana la 250.000 de lei si presupune suportarea unei rate de dobanda mai mari (ROBOR 6M + 2,4-2,5%, fata de ROBOR 6M + 2,15-2,25%).

Adriana Lefter – Imoland Expert Consulting