Constructiile verzi prind avant in Romania

Constructiile verzi prind avant in Romania

Segmentul office continua sa fie cel mai important catalizator al acestei piete, dar alte sectoare vin rapid din urma.

In momentul de fata, reducerea impactului industriei constructiilor asupra mediului inconjurator reprezinta o directie importanta pentru Uniunea Europeana (UE). In asteptarea intrarii in vigoare a asa-numitelor obiective „20-20-20”, tot mai multi dezvoltatori de pe piata imobiliara locala fac pasi importanti in materie de constructii „verzi”.

Un exemplu de dezvoltare durabila in imobiliare este proiectul The Office din Cluj-Napoca (foto), aflat in prezent in derulare de catre fondul de investitii NEPI si antreprenorul local Ovidiu Sandor. Recent, cea de-a doua cladire a proiectului a obtinut certificarea BREEAM Excellent, cu un scor de 80 de puncte, acesta fiind cel mai bun rezultat obtinut de o cladire din afara Bucurestiului si al doilea la nivel national.

Situat in zona centrala a orasului Cluj-Napoca, The Office a fost conceput sa cuprinda trei cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila totala de 60.000 de metri patrati. Pana acum, primele doua cladiri au fost finalizate, aducand pe piata locala un stoc de 40.700 de metri patrati. Cea de-a treia si ultima etapa a proiectului se afla momentan in constructie si este programata spre livrare pentru vara anului 2017.

Potrivit BuildGreen, prima companie locala de consultanta in domeniu, sectorul office continua sa fie cel mai important catalizator al constructiilor durabile in Romania, dar segmentul industrial si cel de retail vin rapid din urma, in timp ce asemenea initiative apar si in sectorul rezidential. „Un alt trend major de piata este reprezentat de extinderea «valului verde» in afara Capitalei. Daca Bucurestiul ramane orasul fruntas in ceea ce priveste numarul de proprietati certificate, acest an a adus cateva realizari spectaculoase si premiere la nivel de piata din partea oraselor secundare, cum ar fi Cluj-Napoca, Iasi, Brasov si Timisoara”, spun oficialii companiei.

Adriana Lefter – Imoland Expert Consulting