Dezvoltatorii se raliaza impotriva majorarii TVA la achizitia de locuinte noi

Dezvoltatorii se raliaza impotriva majorarii TVA la achizitia de locuinte noi

Plata unei taxe de doar 5% ar putea deveni un privilegiu al celor cu venituri mai scazute.

Guvernul a lansat recent spre dezbatere publica proiectul Strategiei Nationale a Locuirii. Una dintre masurile inaintate de catre autoritati in acest document este schimbarea regulilor de taxare pentru cei care cumpara o locuinta nou-construita. Mai exact, plata unei TVA de doar 5% ar putea deveni un privilegiu al celor care castiga mai putin decat salariul mediu pe economie, in vreme ce aceia cu venituri mai ridicate decat atat ar trebui sa dea pe taxe 20% din valoarea proprietatii.

In momentul de fata, salariul mediu in Romania este de 2.086 de lei (aproximativ 460 de euro). Potrivit propunerii mai sus mentionate, cumparatorii care castiga mai mult decat atat ar trebui sa plateasca cu aproape 10.000 de euro mai mult decat pana acum pentru un apartament de 60.000 de euro (adica un total de 72.000 de euro). Chiar mai mult decat atat, un asemenea client ar trebui sa vina si cu un avans mai mare, avand in vedere ca, din cauza TVA crescute, nu s-ar mai califica pentru un imprumut Prima Casa.

Date fiind conditiile, jucatori din piata imobiliara si cea a constructiilor se raliaza impotriva unei asemenea masuri, prin fondarea Asociatiei Investitorilor Imobiliari din Romania. Grupul a elaborat deja un punct de vedere pe marginea acestui subiect si a solicitat o intalnire oficiala cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit asociatiei, aplicarea unui nivel diferit de taxare in functie de venit este o masura discriminatorie, care ar spori povara financiara a clasei de mijloc – segmentul care contribuie cel mai mult la dezvoltarea economica a tarii. Pe de alta parte, situatia financiara a celor cu venituri mai scazute ar ramane de fapt neschimbata, intrucat acestia beneficiaza deja de facilitatea platii unei TVA de 5%.

Actualul Cod Fiscal, valabil de la inceputul acestui an, prevede ca cei care cumpara o locuinta nou-construita sa plateasca TVA de 5% pentru achizitiile de pana la 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), in vreme ce tranzactiile cu proprietati mai scumpe sunt taxate cu 20% din valoarea acestora. Jucatorii din imobiliare sunt de parere ca aceasta este o regula benefica, ce incurajareaza achizitia de locuinte de calitate si are, totodata, o contributie importanta la bugetul de stat. 

Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romania este formata din dezvoltatori precum AFI Europe Romania, Gran Via, Hanner Romania, Impact Developer & Contractor SA, Opus Land Development (Cosmopolis), Ovidiu Sandor, dar si din companii de consultanta sau din industria constructiilor.

Adriana Lefter – Imoland Expert Consulting