Interesul pentru piata imobiliara romaneasca creste spectaculos pe fondul Brexit

Interesul pentru piata imobiliara romaneasca creste spectaculos pe fondul Brexit

Intens mediatizata iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (asa-numita Brexit) ofera o dovada clara a influentei pe care o poate avea politica internationala asupra pietei imobiliare a unei tari.

Site-ul autohton Imobiliare.ro a publicat recent o analiza ilustrand efectul acestei decizii asupra cererii venite din afara tarii pentru real estate-ul local. In iunie 2016, vizitele portalului din Regatul Unit au consemnat un avans de 63% comparativ cu aceeasi perioada din 2015 – o crestere-record in randul tarilor interesate de Romania. Per ansamblu, traficul international al site-ului s-a majorat cu 25% in acelasi interval. Cresteri semnificative au fost inregistrate de asemenea in Germania (+33% in iunie), Franta (+26%), Spania (+20%) si Italia (+15,7%).


In ceea ce priveste numarul vizitelor din afara tarii, Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea in primele sase luni ale anului; in iunie, aceasta si-a mentinut pozitia, chiar daca la o diferenta foarte mica fata de locul intai. Cat despre orase, Londra a adus cei mai multi vizitatori pe site in prima jumatate din 2016 – aproape cat Roma si Milano la un loc, datorita carora Italia conduce in acest clasament. Urmatoarele trei locuri sunt ocupate de Germania (unde vizitatorii din Munchen sunt cei mai activi pe Imobiliare.ro), Spania (unde Madridul este cel mai important oras) si Statele Unite (unde interesul este divizat).

Potrivit datelor site-ului, 26,4% dintre cautarile din afara tarii au fost indreptate in iunie spre Bucuresti si judetul Ilfov; pe urmatoarele locuri se afla judetele aferente oraselor secundare, mai exact Constanța (8,75%), Brasov (8,2%), Timis (7,6%), Cluj (7,2%) si Iasi (5,2%). Vizitatorii din Marea Britanie au fost concentrati pe aceleasi judete, dar au avut o ordine a prioritatilor usor diferita: Bucuresti-Ilfov (25%), Constanta (8,7%), Iasi (7,9%), Brasov (7,8%), Cluj (6,5%) si Timis (4,7%).

Pe tipuri de proprietati, apartamentele sunt, de departe, cele mai cautate de catre romanii din afara tarii, cererea pentru acestea fiind aproximativ dubla fata de cea pentru case si vile. Spre exemplu, 63% dintre vizitatorii din Marea Britanie cauta apartamente, in timp ce 30% vor o casa sau o vila, 5,5% sunt interesati de spatii comerciale, iar 1,5% de terenuri. Cat despre preturi, 95,4% dintre cei aflati in cautarea unui apartament ar putea plati pana la 60.000 de euro, in timp ce 3,6% ar tinti spre intervalul 60.000-80.000 de euro si doar circa 1% ar putea depasi pragul de 80.000 de euro.

Adriana Lefter – Imoland Expert Consulting