Primele rezultate ale darii in plata si reasezarea pietei

Primele rezultate ale darii in plata si reasezarea pietei

Bancile dau semne ca vor sa se adapteze, cel putin in parte, la posibilitatile financiare reale ale populatiei.

In primele doua luni de aplicare a recent aprobatei legi a darii in plata, statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca aproximativ 4.000 de clienti au apelat la aceasta. Aceasta cifra echivaleaza cu 1% dintre clientii avand credite ipotecare. Potrivit Bancii Comerciale Romane (BCR), 10% dintre beneficiarii legii (400 de persoane) se incadreaza in profilul investitorilor imobiliari, avand in vedere ca au solicitat renuntarea la cel putin doua proprietati; au fost consemnate, de asemenea, si cereri de stergere a datoriilor comerciale ale unor firme.

Odata ce legea a fost adoptata, la sfarsitul lui aprilie 2016, bancile s-au grabit sa majoreze sumele minime solicitate ca avans la obtinerea unui imprumut pentru achizitia unei case de la nivelul anterior de 15% (pentru RON) pana la 30% sau 35% (au fost si banci care s-au multumit cu mai putin, dar acestea au fost exceptia de la regula). Programul Prima casa nu a fost afectat de aceasta decizie, asa cum unii se temeau, intrucat Parlamentul decisese sa-l excluda de la aplicarea legii.

Dupa o scadere semnificativa a cererii pentru imprumuturi ipotecare – in afara programului Prima Casa – unele banci si-au redus putin asteptarile, ca reactie la dificultatile potentialilor cumparatori de a strange sume atat de mari de bani. Un exemplu in aceasta privinta a fost dat de oficialii BCR, care au decis sa coboare pragul minim de avans pentru un credit ipotecar la un nivel de 25% – dar numai pentru cele mai mari 20 de orase ale tarii. Aceasta abordare preferntiala se datoreaza faptului ca pietele imobiliare mai mari au preturi mai ridicate, sunt mai dinamice si au un grad crescut de lichiditate comparativ cu cele mai mici.

Cu toate acestea, BCR este de parere ca aceasta tendinta de adaptare (partiala) la posibilitatile financiare reale ale populatiei nu va rezolva problemele create de darea in plata – pentru banci in general, dar si pentru clienti. „Avansurile vor mai fi calibrate, dar aceasta de fapt inseamna pentru clienti o perioada mult mai redusa de creditare ori criterii de venit mult mai stricte”, spun oficialii institutiei financiare. Per ansamblu, se estimeaza ca ritmul de crestere al creditarii ipotecare va incetini semnificativ, in contradictie cu nevoile populatiei.

Adriana Lefter – Imoland Expert Consulting