Tranzactiile cu locuinte, in asteptare de noi fonduri pentru Prima Casa

Tranzactiile cu locuinte, in asteptare de noi fonduri pentru Prima Casa

Continuarea programului este considerata ca fiind foarte importanta pentru piata, acesta generand in prezent marea majoritate a tuturor creditelor ipotecare.

Dupa ce au stabilit un nou record in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi Prima Casa in 2016 si au epuizat rapid banii alocati in aceasta privinta, bancile – la fel ca si populatia – asteapta acum cu nerabdare o suplimentare din partea statului. Luna aceasta, Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a mentionat ca institutiile financiare vor primi noi fonduri in cadrul programului (cel putin pe termen scurt), o decizie urmand a fi anuntata in luna septembrie.

La inceputul anului, oficialii Ministerului Finantelor Publice au pus deoparte aproximativ 1,7 miliarde de lei pentru a servi ca garantie pentru imprumuturile Prima Casa acordate populatiei; fondurile au fost terminate rapid insa, la fel ca si o suma aditionala de 500 de milioane de lei, pe fondul cererii masive alimentate de discutiile despre potentialele efecte ale legii darii in plata.

Potrivit proiectului Strategiei Nationale a Locuirii elaborat recent de catre Guvern si lansat in dezbatere publica, in momentul de fata piata imprumuturilor ipotecare este sustinuta in mod preponderent de catre programul Prima Casa. Mai exact, acest segment totalizeaza aproximativ 90% din toate creditele pentru locuinte acordate de catre banci din iunie 2009 (cand a fost lansat acest produs).

Oficialii Guvernului considera ca initiativa de a-i sustine pe cei aflati la achizitia primei locuinte prin conditii de creditare preferentiale a fost un succes, atingandu-si scopul de a stimula piata ipotecara. Dincolo de numarul crescand de tranzactii de la an la an, o buna dovada in acest sens consta in rata scazuta de default pentru imprumuturile Prima Casa, ce se situeaza la doar 0,2%. Aceasta cifra echivaleaza cu 200 de persoane care nu si-au putut plati ratele la credite, dintr-un total de 100.000 de beneficiari.

Adriana Lefter – Imoland Expert Consulting